Obstructia congenitala a canalului lacrimo-nazal

OLCObstructia congenitala a canalului lacrimo-nazal reprezinta, de fapt, o canalizare intarziata (imperforatie). Lacrimile se scurg din ochi in nas prin acest canal, care devine permeabil imediat dupa nastere, prin resorbtia valvei aflata la deschiderea canalului in nas. In 5-10% din cazuri, acest canal nu se permeabilizeaza, iar unul sau ambii ochi ai micutului apar mereu lacrimosi, lacrimile scurgandu-se pe obraz.

Uneori, afectiunea se poate complica cu prezenta unor secretii muco-purulente si a unei tumefieri (inrosire, durere) a pielii de pe nas, din vecinatatea unghiului intern al ochiului, sau a “albului ochiului”, semn ca a aparut o infectie (conjunctivita/dacriocistita). Dimineata, copilul se poate trezi cu ochisorii lipiti din cauza secretiilor.

Exista afectiuni grave ale nou-nascutului, care se insotesc de epifora (lacrimare) sau de aparitia de secretii muco-purulente, asa ca se impune un control de urgenta la un medic specialist oftalmo-pediatru pentru excluderea acestora.

Tratamentul, intr-un stadiu initial, este unul conservator – masaj al caii lacrimale, pentru incercarea permeabilizarii canalului. Peste 90% din cazuri se rezolva pana la varsta de 1 an, spontan sau doar cu acest masaj executat corect: tine apasat cu degetul mare/aratator pe pielea din apropierea unghiului intern al ochiului, si mergi in jos, vertical, fara a ridica degetul de pe piele, pana aproape de deschiderea narii. In acest fel, prin presiunea exercitata, se poate sparge valva si se va permeabiliza canalul. Masajul se face doar veritical in jos, gravitational, nu si invers. Poti sa il faci timp de 2-3 minute de 4-5 ori pe zi (cand bebe doarme, cand il alaptezi, cand ii faci baita).

Picaturi cu antibiotic se recomanda doar in caz de suprainfectie bacteriana (daca ochii au secretie muco-purulenta abundenta). Obligatoriu, va trebui sa tii o igiena riguroasa a zonei ochilor ( fie cu servetele speciale, fie cu niste comprese sterile umezite cu ser fiziologic sau apa plata) si a nasucului (aspirarea secretiilor care pot bloca zona deschiderii canalului, cu ajutorul aspiratorului nazal). In niciun caz, nu este bine sa pui in ochisorii micutului lapte de la san, diverse ceaiuri sau alte substante pana nu primesti avizul medicului oftalmopediatru. Toate aceste “leacuri babesti” au efect de inflamare si mai mare a zonei si pot sa agraveze situatia.

In caz de esec (sub 10% din cazuri), se intervine chirurgical pentru dezobstructia canalului. Momentul interventiei este ales de catre medicul operator, in functie de istoricul bolii micutului pacient.

Asadar, daca bebelusul tau lacrimeaza inca de la nastere, nu ezita sa consulti un medic oftalmo-pediatru cat mai curand, pentru a-ti explica pe indelete afectiunea si posibiltatile de tratament!

Dr Roxana Cozubaș
Medic Specialist Oftalmolog

 Clinica Ocuvista
Strada Vasile Lascar nr 158
Bucuresti Sector 2
Telefon programări: 0741.033.566

 

 

2 thoughts on “Obstructia congenitala a canalului lacrimo-nazal

    1. roxana Post author

      Buna ziua, ar putea fi o suprainfectie bacteriana facuta pe o obstructie de canal lacrimo-nazal; este recomandat sa mergeti la medicul oftalmo-pediatru, pentru a primi un tratament corespunzator, deoarece poate fi si ceva mai grav!

Leave a Reply