Lentile cu tratament fotocromic

      No Comments on Lentile cu tratament fotocromic

12470708_10206940951310025_586201586_o

Vederea este afectata de radiatiile ultraviolete in egala masura ca si pielea neprotejata. Cele mai cunoscute efecte ale expunerii la radiatii UV la nivelul ochilor sunt: cataracta, degenerescenta maculara, pinguecula si pterigionul, iar afectarea este atat la nivel estetic, dar mai ales la nivelul calitatii vederii.

Daca in trecut se stia ca expunerea la soare dauneaza doar in intervalul orar 12-16, in anotimpul cald, acest interval creste odata cu miscorarea stratului de ozon care ne protejeaza de unele raze UV. De asemenea, altitudinea si suprafetele reflectante (apa, zapada, nisip) sunt factori care potenteaza efectul lor nociv. Este gresita parerea conform careia in zilele cu nori nu avem nevoie de ochelari de soare sau ochelari cu lentile care se inchid la culoare (fotocromic/heliomat), razele ultraviolete nu sunt vizibile!

Ce inseamna lentile fotocromatice sau heliomate?

Fotocromismul este proprietatea unui material de a reactiona la radiatiile ultraviolete, in functie de temperatura mediului inconjurator, prin modificarea proprietatilor sale de absorbtie a luminii, si de a reveni la starea clara, aceste doua actiuni  fiind reversibile. De asemenea, aceste lentile elimina reflexiile suparatoare si imbunatatesc contrastul, oferind o vedere confortabila in toate conditiile de iluminare.

Atat in stare activata, cat si neactivata, lentilele acestea blocheaza 100% radiatiile UVA si UVB. Totusi, ochelarii cu lentile fotocromatice nu au fost conceputi sa inlocuiasca ochelarii de soare. Pentru persoanele care stau mult in mediul extern sunt recomandati ochelarii de soare cu inchidere permanenta de 80-85%.

Ce culori sunt disponibile?

Gri, negru – reduc cantitatea generala de lumina

Maro – absoarbe lumina de frecventa inalta, inclusiv albastrul

Verde – filtreaza lumina albastra, ofera cel mai inalt contrast si acuitate vizuala foarte buna (dintre toate nuantele de lentile).

Cui se recomanda aceste lentile?

Lentilele fotocromatice sunt recomandate persoanelor cu vederea sensibila la lumina (care au fotofobie) si la radiatii UV: pacienti cu afectiuni precum cataracta, diabet, alte boli care afecteaza contrastul sau celor care au suferit interventii chirurgicale la nivelul ochilor. Nu in ultimul rand, cei care lucreaza mult in aer liber, se pot bucura de lentile care ajusteaza permanent cantitatea de lumina lasata sa treaca prin lentile.

Daca suferi de glaucom, nu este bine sa folosesti aceste tipuri de lentila, ci unele care se inchid pana la maxim 35-40%.

Oricare ar fi situatia in care te afli, opticianul tau te poate sfatui cel mai bine pentru o solutie adaptata nevoilor tale din fiecare zi.

Dr Roxana Cozubaș
Medic Specialist Oftalmolog

 Clinica Ocuvista
Strada Vasile Lascar nr 158
Bucuresti Sector 2
Telefon programări: 0741.033.566

Leave a Reply