Corpi straini oculari

      No Comments on Corpi straini oculari

Printre cele mai frecvente urgente oftalmologice sunt corpii straini oculari. Desi mici, aceste particule de praf, nisip, bucati de metal sau aschii de lemn deranjeaza foarte tare, dar pot fi in general inlaturati usor prin spalare abundenta cu ser fiziologic, imediat ce incidentul s-a produs. Insa atunci cand ei patrund mai profund sau cand nu reusesti sa-i inlaturi, se impune un consult oftalmologic de urgenta.fig1

Primele semne in caz de corp strain ocular sunt jena locala, senzatie de nisip in ochi ce nu dispare la clipit. Ulterior, apare roseata ochiului, durere profunda, lacrimare reflexa si fotofobie (te deranjeaza lumina).

Particulele de metal (de la polizor, de exemplu) sunt foarte periculoase deoarece, la momentul desprinderii, sunt foarte fierbinti si pot patrunde adanc in structurile ochiului, lasand rugina in jurul corpului strain, iar locul trebuie curatat cu atentie.

Pamantul proaspat sau bucatile de lemn/plante sunt periculoase deoarece pot aduce cu ele fungi (ciuperci) ce se pot cantona in leziuni ale ochiului, ducand la infectii grave si chiar la pierderea ochiului. De aceea, aceste accidente trebuie tratate cu maxima seriozitate si foarte urgent!

Tot in aceasta categorie, putem considera si eroziunile date de zgarierea suprafetei anterioare a ochiului, prin prezenta unui corp strain la acest nivel, ca de exemplu particulele de praf, nisip, rimel etc.

Ca o regula, toti corpii straini se pot indeparta sau spala cu apa plata/ser fiziologic din abundenta, inainte de a te prezenta la medic. Singura exceptie de la aceasta regula este data de varul nestins, care, in contact cu apa, va intra in reactie. In astfel de cazuri, pentru indepartarea particulelor, se va sufla aer in ochi cu ajutorul unei seringi sterile. Alta regula este sa nu te freci la ochi, deoarece vei impinge corpul strain mai adanc in suprafata ochiului. Pana sa ajungi la spital sau la un cabinet medical, protejeaza ochiul cu o compresa sterila, sub care ochiul sa stea inchis, fara a apasa pe el.

Tratamentul consta in indepartarea corpului strain cu ajutorul unui ac de seringa sau a unei spatule, aplicarea de medicatie topica (picaturi) pentru relaxarea zonei, eventual pansament si continuarea tratamentului la domiciliu (picaturi cu antibiotic, antiinflamator, reepitelizant si midriatic).

Un corp strain lasat pe loc poate duce la opacifierea corneei, pierderea vederii si chiar a ochiului, asadar nu neglija acest aspect si prezinta-te cat mai din timp la medic!

Dr Roxana Cozubaș
Medic Specialist Oftalmolog

 Clinica Ocuvista
Strada Vasile Lascar nr 158
Bucuresti Sector 2
Telefon programări: 0741.033.566

Leave a Reply