De ce TREBUIE sa-mi pui picaturi?

      No Comments on De ce TREBUIE sa-mi pui picaturi?

Una dintre cele mai incarcate de emotie intrebari: “Doamna, dar de ce trebuie sa-mi pui picaturi?”…moment in care in mintea mea se amesteca un puhoi de elemente rationale, legate de medicina, cu mult mai putine detalii care sa aiba logica in mintea unui copil de 5-6 ani.

Eye-Drops

Asadar, sa luam un pic la bani marunti aceste temute “picaturi”. Trebuie sa stii ca utilizarea lor, cel putin la primele consulturi oftalmologice, este, de cele mai multe ori, foarte necesara. Ulterior, in functie de afectiunea pe care o ai tu sau copilul tau, decizia se va lua individual, pentru fiecare caz in parte.

Rolul acestor picaturi, pe numele lor complet – cicloplegice – este sa blocheze temporar actiunea unor muschi din interiorul ochilor, muschi care controleaza cristalinul. Acesta este o structura care ne ajuta sa vedem clar la aproape, respectiv realizeaza fenomenul de acomodatie. Deoarece copiii poseda in mod natural o acomodatie foarte puternica, de multe ori se poate intampla ca dioptriile citite de refractometru (dioptron) sa nu fie cele reale.

Stiind mecanismul lor de actiune, este usor de inteles ca efectele resimtite de pacient se rezuma la vedere incetosata la aproape. Acest fenomen poate sa dureze 3-4 ore sau 24-36 ore, in functie de tipul de picaturi administrat. Daca se urmareste doar examinarea fundului de ochi, atunci efectul va dura mai putin, in jur de o ora, instilandu-se doar 1 picatura.

Cum sa iti pregatesti copilul pentru o examinare completa, cu picaturi?

In primul rand, sa nu ii induci o stare de frica, am intalnit multi parinti care isi sperie copiii “Daca nu citesti tot la panou, iti pune picaturi!”. Disconfortul dat la administrare este asemanator cu cel cand iti intra apa in ochi atunci cand te speli pe fata. Unii pacienti (mai ales cei in varsta), pot resimti usturime, senzatie care dispare in cateva secunde. Ulterior, ochii se pot inrosi pentru 1-2 minute sau poate aparea inrosirea fetei si a extremitatilor. Toate aceste semne sunt trecatoare si nu trebuie sa alarmati copilul din cauza lor. Pupilele pot ramane dilatate, chiar si dupa ce revine vederea clara la aproape.

In al doilea rand, incearca sa ii povestesti micutului inca de acasa ce se va intampla in cabinet – “Vei fi pus sa citesti sau sa recunosti desene, cu fiecare ochi in parte, iar apoi, pentru ca medicul sa vada bine in interiorul ochisorilor, iti va face pupilele mari cu niste picaturi magice”.

Nu in ultimul rand, ia-i de acasa celui mic jucaria preferata si adu-o in cabinet, la consultatie. Il va face sa se simta in siguranta si ii va da un punct de inceput si medicului : “Ai venit cu ursuletul la oftalmolog, oare vede bine?”.

Unii parinti incearca sa “castige” cooperarea micutilor prin diverse trucuri : “Iti iau o ciocolata, o jucarie noua, mergem la film etc”. Fiecare parinte isi cunoaste cel mai bine copilul si stie la ce va reactiona cel mai rapid.

Dar totusi, de ce nu se poate face controlul fara aceste picaturi?

Am avut nenumarate cazuri de copii pentru care, aparent, toate testele erau in regula – citeau 100% cu fiecare ochi in parte, chiar! – insa la masuratoarea de dupa picaturi am constatat dioptrii foarte mari care, lasate necorectate, puteau sa faca vederea slaba in viitor.

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este examinarea fundului de ochi care, la copii, de cele mai multe ori nu se poate efectua printr-o pupila nedilatata.

Strabismul latent este un tip de strabism in care ochiul “fuge” putin, mai ales cand copilul este obosit. Fara aceste picaturi, poate sa nu fie descoperit, iar in timp sa devina manifest. Chiar daca ochiul are o deviere mica si doar uneori, trebuie prescrisi ochelari pentru incercarea corectarii strabismului.

Asadar, cu bune si cu rele, aceste picaturi sunt necesare sa apara intr-un consult oftalmologic, asa ca nu amana vizita periodica de teama lor, sunt in folosul tau!

Dr Roxana Cozubaș
Medic Specialist Oftalmolog

 Clinica Ocuvista
Strada Vasile Lascar nr 158
Bucuresti Sector 2
Telefon programări: 0741.033.566

 

 

Leave a Reply