Miopia la copil

      No Comments on Miopia la copil

DPA_5010Unele dintre cele mai frecvente consultatii la copiii scolari sau adolescenti sunt cele in care constat instalarea sau dezvoltarea unei miopii. Este si cazul Victoriei, o domnisoara de 15 ani, indragostita de telefonul ei si mare pasionata de citit. Victoria poarta ochelari de 2 ani, iar ultima oara a fost la controlul oftalmologic acum 6 luni. Tatal ei a adus-o la un nou consult deoarece fata se plange de vedere incetosata la tabla si pe strada.

Miopia afecteaza aproximativ o treime din populatie, debuteaza in copilarie, la 7-8 ani, si creste progresiv pana la 20-25 ani. Poate fi ereditara sau nu, asa ca, daca nu ai purtatori de ochelari in familie nu inseamna neaparat ca nici copilul tau nu este miop. De cele mai multe ori, miopia apare din cauza ca ochii au crescut in lungime prea mult, de aceea, dupa ce s-a instalat, dioptria nu mai scade, poate creste sau stagna in evolutie.

Copiii cu miopie acuza vedere incetosata la distanta (la televizor, pe strada, in clasa, la tabla). Ei incearca sa-si amelioreze vederea ingustand fanta palpebrala, ceea ce le da un aspect incruntat. De asemenea, stransul din ochi este semn ca miopia a crescut.

Compensarea acestui defect se face cu o lentila de “minus” (lentila divergenta), fie prin ochelari, fie prin lentile de contact moi sau dure. In prezent, este unanim acceptata ideea conform careia, subcorectia miopiei poate agrava evolutia ei; asadar, vom prescrie dioptria completa determinata in urma unui control la medicul oftalmolog.

Pentru determinarea corecta a dioptriilor, de fiecare data cand constat o crestere a miopiei, administrez picaturi cicloplegice, solutie care lasa ca aparatele sa citeasca valoarea reala a dioptriilor. De aceea, dupa ce am verificat acuitatea vizuala a Victoriei cu lentilele noi, i-am instilat si picaturi, abia apoi avand o imagine corecta a dioptriei actuale.

Recomandarile mele pana la urmatoarea vizita au fost: reducerea timpului petrecut in vederea de aproape, la maxim o ora pe zi, mai ales la dispozitive electronice (cu cat ecranul este mai mic, cu atat este mai obositor pentru ochi sa priveasca la el); controlarea pozitiei la scris/citit, respectand minim 30-40 cm intre ochi si obiectul privit. Nu in ultimul rand, urmatorul control se va efectua tot la 6 luni, deoarece insasi nepurtarea unei dioptrii corespunzatoare duce la cresterea miopiei.

Tu cat timp iti lasi copilul la calculator, telefon sau tableta intr-o zi?

Dr Roxana Cozubaș
Medic Specialist Oftalmolog

 Clinica Ocuvista
Strada Vasile Lascar nr 158
Bucuresti Sector 2
Telefon programări: 0741.033.566

 

Leave a Reply