Consultatia oftalmologica se desfasoara la fel pentru toata lumea?

Consultul difera in functie de varsta?

DPA_4968

Daca ai peste 38-40 de ani, se poate sa suferi de presbiopie, asadar ti se va face un control similar si pentru distanta uzuala de citit/privit la calculator. In acest caz, ti se va cere sa privesti un text cu litere din ce in ce mai mici, de la o distanta normala de citit, pentru tine (aceasta distanta poate fi 30-40 cm pentru carti, ziare sau 50-70 cm pentru computer). In aceasta etapa, este esentiala comunicarea cu persoana care efectueaza controlul, pentru a primi o dioptrie adaptata necesitatilor vizuale zilnice.

Daca ai pana in 25-30 ani, sau esti insotitorul unui copil, trebuie sa fii pregatit pentru a petrece mai mult timp la controlul dioptriilor, deoarece este posibil sa fie necesara instilarea in ochi de picaturi speciale, care isi fac efectul in 30-45 min. De asemenea, este posibil sa fie nevoie sa te reintorci la cabinet pentru stabilirea finala de dioptrii. Aceste picaturi se pun pentru a bloca temporar actiunea unor muschi din interiorul ochilor,  ce pot “pacali” aparatele si persoana care face determinarea de dioptrii. Efectul lor dureaza, in functie de cat sunt de puternice, fie 3-4 ore, fie 24-36 de ore (aceste din urma picaturi se folosesc doar la copii si doar de catre medic). Medicul este cel care decide cand si daca se vor administra picaturi cicloplegice si este bine sa ii urmezi sfatul. De multe ori se pot descoperi dioptrii mari dupa acestea, altfel “mascate” perfect de sistemele fiziologice ale ochiului.

Dar daca pacientul doreste lentile de contact?

De asemenea, pentru o consultatie ce include adaptarea de lentile de contact, timpul petrecut in cabinetul medicului este mai mare, deoarece se face initial determinarea de dioptrii, iar ulterior se trece la proba lentilelor de contact, acestea avand caracteristici diferite in functie de model. Este posibil sa ti se ceara sa ramai cu lentila de contact pe ochi pentru o perioada de 10-20 minute, pentru a vedea asezarea ei, acuitatea vizuala si starea de confort avuta cu ea.

Alte parti ale examenului oftalmologic includ teste pentru a:

  1. Observa daca ai o buna vedere tridimensionala (3D).
  2. Verifica vederea periferica (campul vizual).
  3. Verifica muschii oculari (motilitatea oculara).
  4. Verifica daca ochii raspund normal la lumina. In acest caz se examineaza pupilele cu lanterna stilou.
  5. Verifica structurile din spatele ochiului (retina si vasele de sange). Ti se vor administra picaturi pentru a dilata pupilele, iar medicul va utiliza un instrument numit oftalmoscop sau lentila pentru a vizualiza polul posterior al ochiului.

Un dispozitiv de marire, numit biomicroscop, este utilizat pentru a se vedea suprafata ochiului (pleoape, cornee, conjunctiva, sclera, iris, cristalin).

Discromatopsia (anomalie a vederii colorate) este testata prin folosirea unor puncte colorate care formeaza numere, iar glaucomul este monitorizat folosind tensiunea intraoculara.

Cum sa te pregatesti pentru examinare?

Este indicat sa te prezinti la medicul oftalmolog dimineata, cand ochii sunt odihniti. Totusi, acest lucru nu este posibil intotdeauna, asa ca mai bine nu amana o consultatie oftalmlogica din acest motiv. Mergi cand poti, cat mai curand!

Cum se vor simti testele?

Nu trebuie sa te ingrijorezi, testele nu cauzeaza disconfort sau durere. Adiministrarea picaturilor va putea cauza o usoara jena trecatoare (cateva secunde), insa nimic de nesuportat.

Dr Roxana Cozubaș
Medic Specialist Oftalmolog

 Clinica Ocuvista
Strada Vasile Lascar nr 158
Bucuresti Sector 2
Telefon programări: 0741.033.566

Leave a Reply