In ce consta un control oftalmologic standard?

      No Comments on In ce consta un control oftalmologic standard?

De ce sa mergi la un control oftalmologic?

DPA_4927

Traim in era informatiei, computerul, smartphone-ul sau tableta sunt parte activa din viata noastra de zi cu zi. Cu ajutorul lor, descoperim lucruri noi, aflam informatii importante in cateva secunde si comunicam cu cei apropiati simplu si ieftin. Dar, toate aceste aspecte pozitive vin la pachet cu un pret. Odata cu cresterea timpului petrecut in fata calculatorului, cresc si afectiunile oftalmologice. Ochiul are de suferit.

Din acest motiv, este recomandat un control oftalmologic periodic. Un examen oftalmologic standard este format dintr-o serie de teste efectuate pentru verificarea vederii si a sanatatii ochilor.

Cum se desfasoara un examen oftalmologic standard?

In primul rand ti se vor cere date de identificare (nume, varsta), precum si date despre corectia purtata anterior (ochelari sau lentile de contact). Este bine sa aduci cu tine retete si/sau ochelari vechi, in unele cazuri existand o reala necesitate de a lua in calcul si aceste determinari de dioptrii anterioare – ca de exemplu, in cazul persoanelor cu astigmatism, care poarta lentile cu dioptrii cilindrice.

Specialistul o sa te intrebe daca ai probleme cu ochii sau vederea. Daca da, atunci trebuie sa descrii cu amanunte problema, de cat timp ai observat aceasta problema si posibilii factori care au condus la aparitia ei. Dupa ce doctorul verifica istoricul oftalmologic, trebuie sa specifici daca iei vreun tratament medicamentos.

Ti se va face o masuratoare orientativa la un aparat numit autorefractometru (popular “dioptron”), dupa care, proba cu lentilele din trusa (aceasta indicand de fapt dioptriile de care ai nevoie pentru corectie, si nu aparatul in sine). Cu ajutorul unei diagrame Snellen se verifica acuitatea vizuala: ti se va cere sa vezi pe rand, cu fiecare ochi in parte, litere proiectate la o distanta de 3-5 m, avand o dimensiune din ce in ce mai mica. Pentru a vedea daca ai nevoie de ochelari, medicul va plasa pe rand, mai multe lentile in fata ochilor, si te va intreba daca literele devin mai usor de citit. In functie de acest test, se stabilesc lentilele cu care acuitatea vizuala este cea mai buna (ideal, 100% pentru fiecare ochi). Acesta se numeste un test de refractie, in urma caruia ti se va elibera o reteta oftalmologica (prescriptie ochelari).

Dr Roxana Cozubaș
Medic Specialist Oftalmolog

 Clinica Ocuvista
Strada Vasile Lascar nr 158
Bucuresti Sector 2
Telefon programări: 0741.033.566

 

Leave a Reply