Sfaturi pentru utilizarea confortabilă a lentilelor de contact iarna

Lentilele de contact au multiple avantaje pentru portul de zi cu zi: camp vizual mult marit fata de ochelari, insotit de vederea periferica buna, corectia vederii se realizeaza in orice directie a privirii, iar efectul psihologic si estetic este mult imbunatatit fata de ochelari. Pe timp ploios sau ninsoare, lentilele nu sunt afectate, nu aluneca de pe nas, nu exercita presiune asupra urechilor, nasului sau a tamplelor; de asemenea, se pot purta in combinatie cu orice pereche de ochelari de soare.

Pentru persoanele care poarta lentile de contact de mult timp sau in diverse conditii de mediu, pot aparea uneori semne ale sindromului de ochi uscat. Cele mai frecvente acuze ale pacientilor sunt cele de senzatie de uscaciune sau arsura la nivelul ochilor. Unii pacienti se pot plange de “corp strain sau nisip in ochi”, fotosensibilitate sau chiar lacrimare excesiva. Aceste simptome, care apar si in lipsa utilizarii lentilelor de contact, sunt mai intalnite la persoanele care petrec timp in medii cu aer conditionat, caldura excesiva, in fata televizorului sau a calculatorului, precum si a altor dispozitive electronice. Unele medicamente si inaintarea in varsta sunt, de asemenea, factori care pot creste riscul de aparitie al sindromului de ochi uscat.

Pentru a preintampina aceste neplaceri, este bine sa administrati lacrimi artificiale. Acestea inlocuiesc filmul lacrimal afectat de conditiile de mediu dure sau de starile interne care duc la dezechilibre in lacrimile naturale. Ca forma de prezentare, le gasiti in flacoane, sub forma de picaturi, suspensie, emulsie sau gel, ultimul aplicandu-se mai ales seara. Verificati pe eticheta compatibilitatea cu portul lentilelor de contact! Cele care nu sunt compatibile, se instileaza inainte de a aplica lentila cu 10-15 minute si dupa scoaterea ei.

Pentru a avea un confort de cat mai lunga durata cu lentilele de contact, va mai sfatuiesc sa nu stati in incaperi cu aer uscat (aer conditionat cald sau rece); daca sunteti nevoit, atunci plasati pe calorifere sau pe pervaz, la soare, vase de apa din care atmosfera sa se umidifice. Cand lucrati la calculator, aplicati regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, uitati-va timp de 20 de secunde la distata de 20 de “feet” picioare (echivalentul a 6 metri). Acest lucru va va relaxa vederea de aproape si va va face mai odihnit. Tot pe perioada lucrului la calculator sau alte ecrane, este bine sa nu uitati sa clipiti . Acest gest simplu imprastie lacrimile pe suprafata ochilor si a lentilei de contact si le hidrateaza uniform, oferindu-va o vedere mai clara.