Ce să aleg – consultaţia la stat sau la privat?

balanta

Ca să lămurim un lucru de la ȋnceput, urmează să vorbesc mai jos despre serviciile oferite de mine ȋn cadrul consultaţiilor efectuate, atȃt ȋn cabinetul de la policlinica de stat (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”), cȃt și ȋn sistem privat (fie el optică medicală sau clinică privată).

Mulţi cunoscuţi mă ȋntreabă unde să vină la consultaţie cu cel mic – la stat sau la privat? Iată diferenţele, mai departe alegeţi ce vi se potrivește mai bine!

Programarea

La policlinica de stat, suni la un număr comun pentru toate cabinetele (021.2112804); ȋţi răspunde o doamnă care ȋţi oferă informaţiile dorite – este bine să ai la ȋndemȃnă numele medicului (suntem doi oftalmologi, așadar nu este suficient să spui că vrei programare la medicul de ochi), precum și un interval orar pentru a veni la consultaţie. Ȋn funcţie de cȃt este de aglomerat sau nu, poţi găsi loc ȋn aceeași zi, la o anumită oră, sau ȋn alte zile, la ore mai potrivite cu programul tău. Ţi se va cere un număr de telefon mobil pentru a putea fi contactat ȋn caz ca survine ceva ȋn programul meu (lucru care se ȋntȃmplă destul de rar).

Programările se fac la intervale de 15-20 minute așa că este bine să ajungi mai repede cu 5-10 minute decȃt ora indicată, ca să fii sigur ca ești primit la timp. Nu veni mai devreme cu 30 min – 1 oră (mi se ȋntamplă frecvent, probabil pacienţi speriaţi de “așteptatul la doctor”), decȃt dacă ai sunat și am timp liber ȋn acel interval. Altfel, eu respect programarea din lista și abia ȋn al doilea rȃnd ordinea sosirii la ușa cabinetului. Dacă se ȋntȃmplă să ȋntȃrzii, politicos este să anunţi la același nr de telefon, pentru a ști din timp cum să-mi gestionez pacienţii aflaţi deja ȋn așteptare, pe hol.

Ȋn mediul privat lucrurile se ȋntȃmplă asemănător cu ceea ce practic ȋn sistem de stat, nu am intalnit diferenţe majore (poate doar SMS-ul sau telefonul de reamintire – aveţi o programare, vă rugăm să o confirmaţi).

Timpul de așteptare

Ȋn sistemul de stat, pentru că am introdus varianta cu programare, există timpi foarte scurţi de așteptare (maxim 30 min) peste ora programată și atunci, ȋn situaţii excepţionale. Trebuie să știi că pacienţii veniţi din spital, cu salvarea, au prioritate (nu putem bloca o salvare pentru a vedea toate progrămarile ajunse deja). Bebelușii pȃnă la vȃrsta de 1 an, au, de asemenea, prioritate, precum și urgenţele (corpi străini ȋn ochi, traumatisme).

Uneori este posibil să fiu chemată ȋn spital, la un pacient nedeplasabil, așadar, dacă vii fără programare riști să prinzi un eveniment de acest fel și să aștepţi 1-1.5 ore pȃnă revin. Tocmai de aceea ȋncurajez programarea și comunicarea prin telefon a situaţiilor survenite. Dacă vrei respect de la medic, oferă-l și tu, ca pacient!

La clinica privata urgenţele pot apărea, de asemenea, astfel că timpii de așteptare se pot decala și aici.

Mediul de așteptare

Lăsȃnd la o parte situaţiile de urgenţă, oricum un consult oftalmologic complet la copil durează ȋn jur de 50 min – 1 oră. Policlinica de stat nu este un hotel de lux, de acord, dar este curată și renovată de curȃnd (cȃteva luni). Ai la dispoziţie o sală de așteptare cu aer condiţionat și canapele confortabile și un magazin ȋn apropiere, dacă ţi se face foame sau sete. De cele mai multe ori, copilul primește de la mine o jucărie sau o planșă de colorat, drept “premiu” ca a stat curajos la picături. Mulţi parinti ȋmi spun că la următorul consult ȋmi vor aduce din jucăriile copiilor lor, ca să mai am ce ȋmpărţi și la cei mai amărȃţi. Ȋncă ȋi mai aștept pe cei darnici…

Mediul de așteptare este similar la privat, poate canapelele sunt mai luxoase și pereţii mai strălucitori, ȋnsă curaţenia vă asigur că este la fel!

Aparatura folosită

Și iată că am ajuns la o problemă “spinoasă” și adesea adusă ȋn discuţie. Aparatura pusă la dispoziţie de spitalul de stat este de bază, ușor ȋnvechită, dar perfect funcţionabilă (cu mententanţa făcută la timp și “pe bune”). Testele speciale utilizate ȋn depistarea și urmărirea strabismului, mi le-am achiziţionat singură, pentru că vreau să ofer aici o consultaţie completă, așa cum se ȋntȃmplă la clinica privată. Tot la “aparatură” aș vrea să menţionez asistenta din dotarea cabinetului de stat, cu o experienţă foarte mare la copii (lucru extrem de important).

La privat am aceleași aparate, poate mai noi uneori, ȋnsă lipsește asistenta (sau este arondată pentru mai multe cabinete, deci este ca și inexistentă). Singurul aparat care este ȋn plus – un aparat pentru măsurat dioptriile de la distanţă – este ȋnlocuit de retinoscopie (standardul de aur ȋn aflarea dioptriilor la copiii foarte mici), tehnică pe care o practic cu un aparat achiziţionat de mine, tocmai ca să nu existe diferenţe.

Decontarea serviciilor

Ȋn sistem de stat, fiind vorba de o policlinică și nu de camera de gardă, trebuie să vii cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Se presupune că afecţiunea de care suferă copilul tău nu este atȃt de gravă ȋncȃt să nu ai timp să iei un bilet de trimitere.

Dacă este vorba de o urgenţă minoră – conjunctivită, corp străin sau traumatism minor, poţi veni doar cu CNP –ul copilului. Am făcut consultaţii chiar și fără acesta (dacă tot a venit părintele pȃnă la mine, am zis sa ȋi rezolv problema), am rugat-o pe mama să-mi dea un mesaj cu datele copilului, ȋnsă, văzută cu “sacii ȋn căruţa”, cine a mai sunat…? Chiar și așa, continui să văd copii și fără toate documentele, bietul suflet nu are vină pentru comportamentul părinţilor.

Așadar, să vă așteptaţi să vă atrag atenţia despre existenţa biletului de trimitere și a programării. Nu o fac ca să “primesc ceva” – vreau doar respect de la pacientii mei, același respect pe care ȋl ofer. Dacă eu aleg să-mi văd pacienţii cu programare, ȋnseamnă ca ţin la timpul meu, dar și al lor. Ȋmi spun pacienţii de alte spitale unde se duc de la 5 dimineaţa să se ȋnscrie pe o listă de așteptare. Apoi, medicul, care poate să aibă o urgenţă ȋn acea zi (operaţie, de exemplu), ȋi poate vedea sau nu. Iar a doua zi, lista nu se continuă, ci se ia de la zero, trebuie să vii iar de la 5 ca să prinzi un loc. Și uite așa, un părinte se scoală de la 4 dimineaţa, stă pȃnă la 12 sau cȃnd ȋi vine rȃndul, la ușa cabinetului, iar ȋntre timp vine și copilul cu celălalt părinte. Care variantă o preferaţi?

Ȋn sistem privat, preţurile consultaţiilor sunt relativ clare și pacientul știe cȃt are de plătit de la ȋnceput. Chiar și așa, dacă plătiţi pentru un serviciu, nu ȋnseamnă că puteţi ȋntȃrzia cȃt doriţi, că medicul “trebuie” să vă primească, doar ȋl plătiţi pentru asta. Arătaţi respect, pentru a primi respect!

 

Acestea fiind zise, dragi părinti, vă aștept cu drag, oriunde vă decideţi să ma vizitaţi! Acum sunt sigură că veţi face alegerea ȋn cunostinţă de cauză, iar părinţii care au fost cu cei mici la consultaţie la mine pot confirma cele expuse ȋn articolul de faţă.

Dr Roxana Cozubaș
Medic Specialist Oftalmolog

 Clinica Ocuvista
Strada Vasile Lascar nr 158
Bucuresti Sector 2
Telefon programări: 0741.033.566

 

Leave a Reply