Strabismul divergent la copil

      No Comments on Strabismul divergent la copil

exo_closeup_160123739

Strabismul de orice fel reprezinta o lipsa de pararelism a axelor oculare, astfel ca, unul dintre ochi fixeaza tinta (un obiect sau o persoana), iar celalalt ochi deviaza. In cazul strabismului divergent, aceasta deviere a ochiului care nu fixeaza se face in exterior (inspre ureche).

Strabismul intermitent sau exoforia

De obicei, strabismul divergent se instaleaza lent, progresiv, in jurul varstei de 1 an si jumatate – 2 ani, dar si mai tarziu (4 ani), cand parintele isi observa copilul cu un ochi “fugit” in exterior mai ales seara, cand este obosit, daca are o raceala sau daca micutul “cade pe ganduri”. Cand cel mic este atentionat sau clipeste de cateva ori, axele ochilor se realiniaza si privirea redevine normala.

Alt semn care alarmeaza parintele si il aduce cu micutul la control este faptul ca, la lumina puternica sau afara, la soare, copilul are tendinta de a inchide un ochi (cel care deviaza). Acest lucru apare din cauza ca, pentru cateva momente, cand ochiul “fuge” in afara, pacientul vede dublu. Pentru a anula aceasta diplopie, inchide ochiul respectiv. Din pacate, acest semnal nu dureaza foarte mult, pana sa intre in functiune alte mecanisme, mai puternice – fenomenul de neutralizare (creierul intrerupe conexiunea cu ochiul respectiv si “refuza” sa mai primeasca informatii de la el, ii anuleaza vederea). Din acest moment se instaleaza ambliopia sau ochiul lenes, care trebuie tratata cat mai rapid – cu cat creste copilul, cu atat se vor reface mai greu acele conexiuni dintre ochi si creier.

Acest tip de strabism nu trebuie confundat cu strabismul divergent fiziologic care apare in primele 2-3 luni de viata si care se rezolva de la sine. Foarte rar, strabismul divergent apare la nastere, sub forma unui unghi mare de deviere.

Strabismul divergent constant sau exotropia

In timp, devierea ochiului in afara poata sa se produca din ce in ce mai des, iar unul dintre ochi sa ramana in afara axelor constant. Din pacate, in acest moment, doar interventia chirurgicala poate reduce unghiul de deviere si restabili vederea binoculara.

Strabismul divergent senzorial

Este un tip de strabism ce apare in momentul in care unul dintre ochi este scos din functiune dintr-o cauza organica – tumora, cataracta sau alte afectiuni care impiedica vederea buna cu ochiul respectiv.

Cand te prezinti la medic?

Este bine sa vii cu micutul la medicul oftalmopediatru inca de cand ai primele suspiciuni, astfel ca iti va povesti pe larg toate optiunile terapeutice adaptate gradului de strabism de care sufera micutul tau.

La primul control, dar si la urmatoarele, se va face masurarea unghiului de strabism – gradul maxim de “fuga” a ochiului, acoperind ochiul cu probleme si lasandu-l asa 30-45 de minute. Intrerupand fuziunea dintre cei doi ochi, acestia nu se mai ajuta unul pe altul, iar ochiul cu strabism va devia maxim. Acest unghi se va nota in foaia de consult si se va tine sub observatie si la vizitele urmatoare.

Obligatoriu se vor efectua teste de vedere in spatiu care detecteaza cele mai mici devieri constante (daca ochii nu privesc paralel, ei nu pot percepe tridimensional); astfel, acest test se va degrada primul, in timp, daca devierea creste.

Tratamentul strabismului divergent la copil

In primul rand, trebuie masurata dioptria ochilor, acestia putand devia daca nu vad bine; astfel, este posibil ca pacientul sa primeasca ochelari. Intr-o prima faza, strabismul se masoara si se urmareste la controale dese, la 4-6 luni. Medicul iti poate indica daca este bine ca micutul sa poarte ocluzie 1-2 ore pe zi (acopera ochiul bun, ca sa il forteze pe cel deviat sa preia fixatia mai mult timp). Acest timp poate fi mai mare daca se constata ca ochiul deviat este si lenes.

Uneori se pot prescrie ochelari cu prisme, care au rolul de a suprapune imaginile de la cei doi ochi. Unii medici sunt de parere ca si exercitiile de convergenta sau la sinoptofor ajuta la scaderea unghiului de strabism.

Trebuie mentionat ca pot devia ambii ochi alternativ, caz in care ocluzia se face alternativ si ea. Exista cazuri in care, initial “fuge” un ochi, iar ulterior, in urma purtarii ocluzorului pentru cateva luni, vederea ochiului deviat se imbunatateste, iar copilul incepe sa fixeze alternant si deviaza si ochiul care pana atunci era fixator. Este un semn de imbunatatire a vederii pe ochiul slab, insa de multe ori, parintii se sperie si intrerup ocluzia, ceea ce nu ajuta la stabilizarea rezultatelor tratamentului.

Din pacate, de cele mai multe ori, cu toate incercarile de reducere a momentelor de deviere, strabismul avanseaza si ajunge in stadiul de strabism constant, moment in care, daca micutul are sub 6-7 ani, trebuie operat urgent pentru a reda binocularitatea vederii. Daca tropia apare dupa aceasta varsta, atunci strabismul se poate opera si mai tarziu, rezolvarea fiind de natura estetica predominant.

In orice caz de strabism s-ar afla copilul tau, nu intarzia sa ii faci un consult la un medic oftalmopediatru!

Dr Roxana Cozubaș
Medic Specialist Oftalmolog

 Clinica Ocuvista
Strada Vasile Lascar nr 158
Bucuresti Sector 2
Telefon programări: 0741.033.566

 

Leave a Reply