Lentile de contact in prag de sarbatoare

      No Comments on Lentile de contact in prag de sarbatoare

Noaptea dintre ani, Revelionul, dar si alte sarbatori, te pun in dificultate in alegerea tinutei adecvate, precum si a accesoriilor asortate acesteia. Lentilele de contact pot fi parte din aceste accesorii, dar ele reprezinta mai mult decat atat.

Lentila de contact

Lentilele de contact (fie ele cosmetice simple si/sau cu dioptrii) sunt dispozitive medicale cu rol de a nuanta culoarea ochilor si/sau de a le schimba puterea refractiva. Achizitionarea lor trebuie sa fie facuta de pe site-uri sau din magazine de optica medicala, autorizate in vanzarea acestor produse. Este obligatoriu sa ti se faca o adaptare a lentilei de contact, inainte de a o achizitiona. In acest fel, specialistul verifica daca lentilele se aseaza corect pe suprafata ochilor, dar si tu poti sa simti pe ochii tai ce inseamna sa porti lentile de contact.

Trebuie sa stii ca, exceptand un singur model, toate lentilele de contact colorate, disponibile in Romania, au un regim de purtare de cateva ore pe zi (maxim 10-12), ocazional, 30 de purtari efectuate in maxim 3 luni de la desigilare. In tot acest timp, solutia in care se pastreaza lentilele va fi inlocuita zilnic cu solutie proaspata, chiar daca acestea nu se folosesc.

In mod exceptional, exista Air Optix Colors, prima lentila de contact colorata din Romania din silicon-hidrogel, un material revolutionar care permite ochiului sa “respire” cu lentila aplicata chiar si 18-20 de ore, ca si cand ar fi liber. Aceasta lentila se foloseste o luna de la desigilarea din ambalajul original, indiferent daca in acest timp o porti sau nu.

In ambele situatii, fie ca alegi lentile cu port ocazional, fie cu purtare lunara, trebuie sa respecti cu sfintenie regulile de igiena. In general, cu cat o lentila se poarta mai putin timp de la desigilare, cu atat este mai sanatoasa pentru ochi. Exista materiale care permit dormitul cu lentila pe ochi, dar recomand sa nu faci acest lucru decat in caz de extrema urgenta. Este cunoscut faptul ca dormitul cu lentilele pe suprafata ochilor creste foarte mult riscul de infectii oculare.

Solutia de intretinere trebuie sa fie compatibila cu tipul de lentila si cu suprafata ochilor. Specialistul iti va recomanda cea mai buna varianta pentru situatia in care te afli.

Foarte indicate sunt lacrimile artificiale de aplicat peste lentilele de contact, de-a lungul perioadei de purtare, de 3-4 ori, mai ales in medii mai putin prietenoase cu ochii: fum de tigara, praf, vant, aer conditionat, caldura uscata, ecrane luminoase etc. Flacoanele in care se gasesc astfel de solutii sunt foarte mici, astfel ca incap in cea mai mica poseta de petrecere.

Inchei prin a va dori petrecere frumoasa si sa nu uiti sa ai grija de ochii tai, pentru a se simti si ei bine!

 

Dr Roxana Cozubaș
Medic Specialist Oftalmolog

 Clinica Ocuvista
Strada Vasile Lascar nr 158
Bucuresti Sector 2
Telefon programări: 0741.033.566

Leave a Reply